Hoe het begon

Na een dag hard werken op de tram in het Amsterdam van begin 20e eeuw, vonden de conducteurs hun ontspanning bij een biertje, bitterballen en blaasmuziek. Dit was het begin van de Amsterdamsche Tram-Harmonie (ATH).

De afgelopen 110 jaar heeft de Amsterdamse Tramharmonie een behoorlijke metamorfose ondergaan. Nog steeds vormen bier, bitterballen en vooral blaasmuziek de ingrediënten van de repetitie, elke woensdagavond in Old School Amsterdam. Maar de meer dan 50 leden hebben inmiddels heel verschillende achtergronden – van dokters, advocaten, ICT’ers, een hotelmanager, docenten, studenten… – van Amsterdam en omstreken tot ver daarbuiten (New York, Mexico, Azië).

iamsterdam

springendeklarinetten

Nu

In tegenstelling tot de fanfare waarmee het ooit begonnen is, speelt de Tramharmonie nu symfonische muziek van de bovenste plank en heeft het orkest inmiddels al 50 keer in het Concertgebouw gespeeld, met bekende gastartiesten als Henk Poort en Karin Bloemen. We zijn uit de oude tram-uniformen gegroeid!

Met concerten in o.a. het Muziekgebouw aan ’t IJ (met Willeke Alberti), Paradiso (met Edwin Rutten als Ome Willem) en op de Amsterdamse Uitmarkt, en uitstapjes naar Spanje en Zwitserland (deels gefinancierd door straatmuziekoptredens van leden van het orkest) en deelname aan het WMC in 2013, heeft de ATH zeker niet stilgezeten!